- توی این سری از نوشته با هم به بررسی دقیق و موثق و پیگیری آمار از دوران قبل و بعد از انقلاب می پردازیم تا ببینیم آیا واقعا انقلاب کار درستی بود یا نه و اگر بله یا خیر چرا؟
سلام! من محمد صادقی هستم و امروز میخوام با من در چی بودیم چی شدیم همراه بشید .
برای شروع باید چندتا منبع موثق که هم موافقای انقلاب اسلامی هم کسانی که چیزی راجع به انقلاب اسلامی نمیدونن پیدا کنم. چند تا هم منبع جهانی پیدا می کنم. پیدا کردم ! اون پایین براتون گذاشتمشون. حالا برای سرعت دادن به کار تاریخ میلادی انقلاب رو میخوایم. خب من از سایت باحساب کمک میگیرم.
l
خب حالا بریم آمارشو در بیاریم😂
چی بودیم چی شدیم
به نظرتون مهم ترین آمار تو ایران چیه؟….آفرین! نفت!
بزرگترین منبع درآمد کشور ،جایی که ازش کلی درآمد داریم. یکی از منابع خدادادی با ارزش و همون طلای سیاه خودمون.
خب بریم دنبالش:
BBC فارسی میگه
خب برای اینکه اول ببینیم راست میگه یا نه بریم از منبعش بررسی کنیم… به سایت اوپک میریم OPEC : Home و میریم در قسمت مربوط به داده های تولید تاریخی و اینجا یک عالمه فایل گزارش میبینیم یکیش رو که دانلود کنید میبینید که فقط برای یک سال هست اما آمار سال پیش رو هم داره برای مقایسه هست از جداول مختلف مثل جدول “نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی کشورهای عضو اوپک” و …
آها اینجاست بالاخره پیداش کردم جدول4 “تولید نفت خام اوپک با توجه به منابع ثانویه انتخاب شده ”
خب 2005 میشه سال 84 . 2009 هم میشه سال 88. با مقایسه با جدول BBC می بینیم که این جدول موثقه پس به احتمال زیاد کل جدول هم همینطوره
خب حالا بریم ببینیم از این آمار چه چیزی به ما می رسه خب همونطور که می دونید در سال ۱۲۸۰ (۱۹۰۱ م) قراردادی توسط دربار مظفرالدینشاه قاجار و شخصی بریتانیاییتبار به نام ویلیام ناکس دارسی به امضا رسید که به قرارداد دارسی معروف شد. بر پایه این قرارداد، ویلیام دارسی امتیاز انحصاری اکتشاف و استخراج نفت در جنوب ایران را بدست آورد. شرکت نفت دارسی، پس از هفت سال، سرانجام در ۲۶ مه ۱۹۰۸ میلادی در منطقه مسجد سلیمان به نفت رسید. نفت ایران هنگامی اهمیت بیشتری پیدا کرد که دولت انگلستان با خرید سهام دارسی درصدد برآمد بهطور مستقیمتری در این پروژه بزرگ مشارکت نماید و پس از آن دولت انگلستان خود مالک بیرقیب منابع نفتی عظیم ایران در بخشهای جنوب و جنوب شرقی شد. پس از جنگ اول جهانی بود که انگلستان خواست نفوذ خود را در حوزههای نفتی ایران مستحکمتر سازد . از ورود هر کشور یا شرکت نفتی خارجی به این مناطق ممانعت به عمل آورد.
در سال 1328 و در دوره رضاشاه تصمیم گرفته میشود که به قرارداد دارسی پایان داده شود. با القای قرارداد دارسی اما دولت ایران نتوانست مالکیت منابع نفتی را در اختیار بگیرد. شخص رضاشاه پس از مذاکره با سر جان کدمن، رئیس شرکت نفت ایران و انگلیس، و رجینالد هوار سفیر بریتانیا در ایران این قرارداد را قبول کرد و مقامات دولت را وادار به تصویب آن کرد. مجلس شورای ملی نیز به اتفاق آرا آن را تصویب کرد. در این قرارداد شرکت نفت ایران و انگلیس، همچنان به اکتشاف و استخراج و فروش منابع نفتی ایران. بدون هیچ الزامی به ارائه صورت عملکرد به دولت ایران، ادامه میداد. مدت قرارداد ۶۰ سال تعیین شد.
اما چگونه و چرا؟
چی بودیم چی شدیم
گسترش فعالیتهای سیاسی پس از شهریور ۱۳۲۰
گسترش مبارزات مردم و به ویژه توجه آنان به وضع قرارداد نفت شده بود. دکتر محمد مصدق در مجلس و بیرون از آن این جنبش را که به «نهضت ملی شدن نفت» معروف شد، هدایت میکرد و در راس مبارزات ملی شدن صنعت نفت ایران قرار داشت.
با رشد جنبش ملی شدن نفت، محافل وابسته برای سرکوب جنبش تلاشهای تازهای را آغاز کردند . فشارهای سیاسی و اقتصادی از جانب انگلیس .فزونی گرفت و با اعزام ناوگان جنگی به خلیج فارس، این فشارها ابعاد نظامی یافت. در چنین موقعیتی کارگران با اعتصابها، موقعیت دکتر مصدق را مستحکمتر کردند.
در انتخابات مجلس شانزدهم ۱۳۲۸ از همان آغاز رزمآرا، رئیس ستاد ارتش تلاش کرد تا نیروهای نزدیک به خود را به مجلس بفرستد. مصدق و یارانش در جبهه ملی برای رویارویی با تقلب، به دربار متحصن شده و از شاه درخواست کردند تا جلوی دخالت ارتش در سیاست را بگیرد.
این انتخابات با پیروزی رزمآرا (که بعداً با رأی همین مجلس به نخستوزیری رسید) به پایان رسید؛ ولی با پشتیبانیسرلشکر زاهدی (رقیب دیرینه رزمآرا) در مقام رئیس شهربانی و حمایت ضمنی شاه که آن زمان رزمآرا را دشمن درجه یک خود میدید، صندوق های ساختگی آراء تهران باطل شده و در نوبت دوم انتخابات تهران، اقلیت جبهه ملی با رهبری مصدق با کسب هشت کرسی از دوازده کرسی تهران به مجلس راه یافتند.
پس از اینکه برای همه آشکار شد که رزم آرا یک خائن است و استدلال می کرد که ما توان در اختیار کامل گرفتن نفت را نداریم مصدق (۱۳۲۹) در آن دوران در مجلس و در مقام مخالفت با رزمآرا و انتقاد از برکناری سرلشکر زاهدی از ریاست شهربانی توسط رزمآرا، میگوید:
آن روزی که ما گفتیم باید شهربانی رئیسش منفصل نشود و موازنه سیاسی برقرار باشد برای این بود که ارتش دخالت در کار مملکت نکند و ارتش برود به وظیفه نظامی و ارتشی خود عمل بکند نه اینکه ارتش رئیس شهربانی را بردارد و یک ارتشی و یک افسری را در آن جا بگذارند که به تمام معنی تابع حکم ستاد ارتش باشد. خدا شاهد است اگر ما را بکشند. پارچه پارچه بکنند. زیربار حکومت این جور اشخاص نمیرویم وحدانیت نیت حق خون میکنیم، خون میکنیم. میریزیم. و کشته میشویم (با عصبانیت) اگر شما نظامی هستید من از شما نظامیترم میکشم همینجا شما را میکشم.
چی بودیم چی شدیم
فردای قتل رزمآرا، روز ۱۷ اسفند ۱۳۲۹ کمیسیون نفت پیشنهاد ملی کردن صنعت نفت را تصویب و اعلام کرد. قانون ملی شدن صنعت نفت در واقع پیشنهادی بود که به امضای همه اعضای کمیسیون مخصوص نفت در مجلس شورای ملی ایران در ۱۷ اسفند ۱۳۲۹ به مجلس ارائه شد و در ۲۴ اسفند ۱۳۲۹ در مجلس شورای ملی تصویب گردید.
متن پیشنهاد تصویب شده:
- بهنام سعادت ملت ایران و بهمنظور کمک به تأمین صلح جهانی، امضاکنندگان ذیل پیشنهاد مینماییم که صنعت نفت ایران در تمام مناطق کشور بدون استثناء ملی اعلام شود یعنی تمام عملیات اکتشاف، استخراج و بهرهبرداری در دست دولت قرارگیرد.
- حالا حداقل می دونیم که پول نفتمون تو جیب خودمون که نه تو جیب دولت خودمون میره و این آمار انقلاب آمار صحیحی هست و آمار زمان پهلوی رو باید بین 100 تا 50 درصد کم کرد چون بقیش میرفته تو جیب انگلیس ها در سال های آخر هم همونطور که می بینید تا میتونستند استخراج کردند و طبیعی الان تولیدمون کم باشه چون هر کسی بخره دردسر میشه برای خودش.
- البته ناگفته نماند که درآمد حاصل از نفت در آمد بالاییست و حتما باید فهمید که در کجا مصرف می شود که در آینده شاید به آن بپردازیم.
- خب بگذریم راستی قبل از مبحث بعدی باید بگویم که بذر این قانون دکتر فاطمی بود.
-
چی بودیم چی شدیم
- خب بحث بعدی بحث ثبت نام در مدارس هست.منبع این بحث سایت آمار جهانی data world bank هست
- که میگه:
- من دوره زمانی یکسال قبل از انقلاب تا سال 96 رو براتون آوردم که طبق این آمار پس از انقلاب ثبت نام مدارس بالا رفته البته این مقایسه با دوران پهلوی هست و مقایسه اصلی در این حوزه باید به صورت به روز با کشور های دیگر در رتبه بندی باشد
-
چی بودیم چی شدیم
- خب بریم سراغ مبحث بعدی از سایت yjc news که میگه :
- البته این مقایسه برای دوران قبل از پهلوی هم کمی هست در حدود انقلاب صنعتی و این ها که اروپایی ها از ما جلو افتادند ولی در کل حالا بیایید ببینیم منبع دارد یا نه
- خب متاسفانه هر طرفی از جناح خودش آمار رو گرفته BBC آماری از داخل نداده و yjc هم آماری از خارج نداده.
- چون منابع ذکر شده اند شما عزیزان خودتون می تونید برید و پیگیری کنین موضوع رو.
- خب امیدوارم که از این مطلب استفاده کرده باشید
- فعلا یاعلی خدانگهدار
- راستی به بقیه نوشته ها هم سر بزنید مثل : سیاست داخلی و خارجی روز یا نظامیان آمریکایی در عراق
سلام خیلی مجموعه عالی ای هست حتما دنبال میکنم
سلام تحلیل خوبی بود خیلی خوبه که موثق بودن مطالب رو چک کردید اینکه ما رو با خودتون همراه کردید زیبا بود اما ای کاش رو جمله بندی هاتون بیشتر کار کنید یکم حجم مطالب رو کم کنید و آخر مطلبتون رو هم ای کاش منتقل میکردید به پست بعدی….